Inhibitory activity of licorice and Broccoli extracts on H.pylori bacteria

Section: Research Article

Abstract

During the current study, both licorice roots and broccoli fruits were taken from the local markets of the city of Mosul for the purpose of separating and identifying some active compounds, which included the use of the polar solvent ethanol for the purpose of liberating the phenolic compounds from the sugar compounds associated with them. The process of acid hydrolysis of the ethanolic extract was conducted and then these compounds were identified. Using high-performance liquid chromatography (HPLC) technology.


From a biological standpoint, plant extracts of licorice roots and broccoli plants were used on H.pylori  bacteria, which were identified through molecular and biochemical methods to verify the effect of these extracts on bacteria through the inhibition of bacterial growth in dishes.


On the other hand, the inhibitory effect of licorice root extract and broccoli on H.pylori  bacteria varied. In the ethanolic extract of licorice, the highest diameter of inhibition was 13 mm at a concentration of 200 mg/mm, while the lowest diameter of inhibition of bacterial growth was 4 mm at a concentration of 25 mg/mm. The ethanolic extract of broccoli plants had the highest inhibition diameter of 8 mm at a concentration of 200 mg/mm and the lowest diameter of inhibition was 4 mm at a concentration of 100 mg/mm. Also, the results of the antibiotics that were used during the current study varied, as the highest diameter of inhibition was 20 mm for the antibiotic Ciprofloxacin, while it was less The diameter of inhibition was 3 mm for the antibiotic Cefotaxine.

References

  1. الحرباوي، صفاء أسعد محمد (2019). فصل وتشخيص بعض المركبات الفعالة من بعض السيانو بكتريا المعزولة محلياً وتأثيرها المضاد في البكتريا المرضية. رسالة ماجستير، كلية التربية للعلوم الصرفة، جامعة الموصل العراق.
  2. حمدون، عبير نبيل ( 2020 ) فصل وتشخيص بعض النواتج الطبيعية من نبات الكراوية. Carum carvi العراقي ودراسة فعاليتها البايولوجية. رسالة ماجستير، كلية التربية للبنات جامعة الموصل العراق.
  3. الداوودي، أياد جاجان ، فاطمة ابراهيم سلطان (2018) فصل وتشخيص بعض المركبات الفينولية وحامض الماليك من أزهار الكجرات 1 ودراسة تأثيرها على بعض أنواع البكتريا الممرضة.
  4. الدليمي، فاطمة ابراهيم سلطان ( 2014 ) فصل وتشخيص عدد من النواتج الطبيعية لأزهار بعض النباتات الطبية وتأثيراتها الأحيائية والتازرية مع الفينازين المعزول من
  5. الطائي، فنار دواس محمود (2014) فصل وتشخيص عدد من المواد الفعالة لبذور نبات الكزبرة ودراسة تأثيرها التثبيطي ضد جرثومتي المكورات العنقودية الذهبية والإيشريشيا القولونية الممرضة رسالة ماجستير، كلية التربية للعلوم الصرفة جامعة الموصل العراق.
  6. اللهيبي، عطاء حسام غائم (2022) الفصل النوعي والكمي لعدد من المواد الفعالة لدرنات نبات السعد .Cyperus rotundus L ودراسة تأثيرها المضاد لبعض انواع البكتريا رسالة ماجستير ، كلية التربية للبنات ، جامعة الموصل العراق.
  7. مالو أحمد : منصور, غيثاء (2013)، " استخلاص المركبات الفينولية من أوراق بعض أصناف الزيتون السوري ودراسة تأثيرها في بعض أنواع الجراثيم "مجلة جامعة دمشق للعلوم الاساسية المجلد 30، العدد الثاني – 2014.
  8. المشهداني، مروة محمود بدر ( 2020 ) أبعاد الألياف وتأثيرها في خواص الورق والمكونات الكيميائية الثانوية في قلف وخشب أشجار لسان الطير Ailanthus Altissima ( Mill) Single النامية في محافظة نينوى رسالة ماجستير، كلية الزراعة والغابات، جامعة الموصل العراق
  9. المصادر الأجنبية:
  10. Ali, A., & AlHussaini, K. I. (2024). Helicobacter pylori: a contemporary perspective on pathogenesis, diagnosis and treatment strategies. Microorganisms, 12(1), 222.
  11. Bataineh, S., Dalo, B. A. A. A., Mahawreh, B. S., Darmani, H., & Sallal, A. K. J. (2023). Inhibitory Effect of Partially Purified Compounds from Pomegranate Peel and Licorice Extracts on Growth and Urease Activity of Helicobacter pylori. Jordan Journal of Biological Sciences, 16(2).
  12. Boyanova, L., Hadzhiyski, P., Gergova, R., & Markovska, R. (2023). Evolution of Helicobacter pylori resistance to antibiotics: a topic of increasing concern. Antibiotics, 12(2), 332.
  13. Chiocchetti, G. M., Latorre, T., Clemente, M. J., Piedra, C. J., Devesa, V. and Velez, D. (2020). Toxic trace elements In dried Mushrooms: Effects of cooking and gastrointestinal digestion on Food safety. Food chemistry, 306: 125478.
  14. Guo, Y., Wu, Y., Huang, T., Huang, D., Zeng, Q., Wang, Z., ... & Liu, Q. (2024). Licorice flavonoid ameliorates ethanol-induced gastric ulcer in rats by suppressing apoptosis via PI3K/AKT signaling pathway. Journal of Ethnopharmacology, 325, 117739.
  15. Harborne , J. B. (1998). Photochemical methods a guide to modern Techniques of plant analysis. 5th edition , Chapman and Hall , London , pp. 21-72..
  16. Pazos, A., Arango, O., Burbano, D., Maigual, L., & Lopez, C. (2023). P-134 Biomolecules with potential inhibitor of Helicobacter pylori isolated from patients with high risk of gastric cancer in Colombia. Annals of Oncology, 34, S62.50.
  17. Shivanna, V., & Dasegowda, V. (2023). Comparison of disk diffusion and agar dilution method for the detection of mupirocin resistance in staphylococcal isolates from skin and soft tissue infections. Journal of laboratory physicians, 15.
  18. Todar, K. (2002). Staphylococcus. J. Med. Microbiol, 1-9.
  19. Wang, C.Y., Chen, Y.W., & Hou, C.Y. (2019) Antioxidant and Antibacterial activity of seven predominant terpenoids. International Journal of Food Properties, 22, 230–238
  20. Wani, B. A., Bodha, R. H. and Wani, A. H. (2010). Nutritional and Medicinal importance of mushrooms. Journal of medicinal plants Research, 4(24): 2598-2604..
Download this PDF file

Statistics

Copyright and Licensing